hf10417

Sara Nilsson – flexibel projektledare med stort öra

Det började med att entreprenören gick i konkurs och allt stannade till. Men efter ett omfattande utredningsarbete och många lärdomar kan Projektbyråns projektledare Sara Nilsson tillsammans med Sisab öppna dörrarna till förskolan Grågåsen i början av juni. Än återstår lite arbete inom- och utomhus – finputsning för att skapa grund för så mycket som möjligt att växa.

Text och bild: LENA GYLFE


Ett strilande vårregn har precis upphört när Sara Nilsson närmar sig arbetsboden i Aspudden. Hon lyckas undvika att trampa i leran alldeles utanför, medan regndropparna färgat hennes jacka mörk över axlarna.
God morgon!
Sara kliver in och hälsar piggt på entreprenören Heving & Hägglunds platsledning Niclas Österberg och Topi Nieminen. Några korta frågor stäms av innan hon plockar bort ritningar och gör plats i rummet intill.
Jag har inget eget skrivbord här, min fasta punkt är på huvudkontoret, förklarar Sara, hänger av sig jackan och blir snabbt fokuserad på stunden.
I nästan fem år har Sara arbetat med projekt- och byggledning åt beställaren Sisab, nära nog lika länge som hon har varit anställd på Projektbyrån. Ett av uppdragen är förskolan Grågåsen i Aspudden, som påbörjades 2011. Förskolan skulle ersätta en tidigare, som rivits på grund av den var för liten och hade mögelskador. Intentionen var att fort bygga upp en ny. Det visade sig dock att en legal tillfartsväg saknades, det var parkmark runt hela fastigheten, varför en ny detaljplan krävdes.

Sara_Nilsson_01_w

Vi utvecklade den fram till 2013. När sedan entreprenören upphandlats till projektet som skulle vara en totalentreprenad, hann stommen till skolan knappt resas förrän entreprenören gick i konkurs och bygget blev stillastående.
Efter ett stort utredningsarbete beslöt Sisab att göra om projektet till en generalentreprenad, som innebär att byggherren vill ha samtliga handlingar färdiga, vilket de inte var. Det medförde att arkitekt, konstruktör och installationskonsulter har fått rita om vissa delar och att många frågor retts ut på plats.
Allt har varit lärdomar. Nu rullar projektet på och jag ser fram mot invigningen i sommar.

Sara arbetar tillsammans
med projektansvarig på Sisab. För övrigt är hon ensam i projekt- och byggledningen, med Projektbyråns Peters Sandström som kontrollansvarig.
Att vara ensam är på gott och ont. Å ena sidan har jag en god koll, men får å andra sidan kanske på mig för mycket emellanåt. Men oftast kan jag bolla mina frågor med beställaren, entreprenören och mina kolleger på huvudkontoret.

Projektbyrån har ramavtal med Sisab och för de uppdrag som kommer in ansvarar Saras närmaste kollega, Jörgen Eriksson. I dag är det, förutom de två, Ronnie Rågstad och Mats Wallberg inom Projektbyrån som arbetar med enskilda Sisabuppdrag. Gruppen har regelbundna möten då de utbyter kunskap och erfarenheter med varandra.
Utöver Grågåsen jobbar Sara med tre andra förskolor, även där i projekt- och byggledning. Hon uppskattar samarbetet med Sisab:
För varje uppdrag klarnar vissa moment, och jag känner att jag hanterar processen bättre och bättre. Vår beställare vet vad de vill ha, vilket gör att jag kan ta fram rätt handlingar. De är engagerade och tydliga i sina svar, även om beslutsvägarna tidvis kan vara långa.
Att Sisab emellanåt ändrar sitt arbetssätt och kommer med många ändringar, ibland av hänsyn till nya lagkrav, gillar Sara.
Har man bara en anpassningsförmåga ser jag inga problem i det. För mig är det inte viktigt att styra som jag vill, i stället lyssnar jag lyhört för att hitta en gemensam kurs – samtidigt som jag aldrig släpper rodret.

Sara_Nilsson_03_w

Saras jacka har
återfått sin ljusare nyans, och genom fönstret blickar en morgontrött sol. Sara tittar på klockan, och konstaterar att hon behöver gå ut till bygget för att kontrollera placeringen av belysningen i förskolans toalettrum. I backen upp mot byggnaden saktar hon stegen och tittar ut över den ännu inte färdigställda gården:
Personal och stadsdelsförvaltningen har uttryckt krav om så mycket naturmark som möjligt, att vi ska undvika asfalt för att lyfta fram en skogskänsla i lekområdet.
Bilden tilltalar Sara, hon och sambon är ägare till en nybyggd villa med en stor orörd tomt. Förra året odlade de lite grönsaker och blommor.
Med varierande resultat. Plocksalladen och jordgubbarna blev fina, men dillen var svårare. Den här säsongen satsar vi på större planteringar och fler grönsaker i pallkragar, som jag har byggt burar kring. Det är roligare att själv få ta del av det som kommer upp, skrattar Sara, och går in på bottenplanet av förskolan.

Hon växlar hastigt några ord med en installatör, och fortsätter trappan upp mot mittenplanet.
Häromdagen var förskolepersonalen på besök. Det var kul att höra deras positiva intryck: ”Fint, ljust och stort – en perfekt miljö för barnen!” Förskolan byggs som ett suterränghus i tre våningar med ingångar på varje plan. Den kommer att rymma 144 barn, fördelade på åtta avdelningar, och vara en arbetsplats för cirka tjugo anställda. Byggnaden påminner om förskolan på Vasaloppsvägen i Hägersten, som ska vara klar i slutet av året och som är en av de tre övriga förskolor Sara arbetar med. Den andra är Humlan, i Årsta, på projekteringsstadiet och med beräknad byggstart 2016. Nummer tre gäller detaljplanen för en förskola i Bromstensstaden, i Spånga, i ett helt nytt bostadsområde. Därtill har hon några mindre projekt som kräver ett par arbetstimmar per vecka.
Nu har jag vant mig vid att ha flera olika projekt och att mina dagar blir splittrade. Tur att jag har ett bra minne!
Som stöd har Sara skapat ett administrativt system som innehåller ett regelbundet dagboksskrivande, kompletterat med ett antal att-göra-listor, både i pappersform och digitalt.
Hennes vision har varit att förbereda sitt arbete månadsvis.
Jag gick en kurs i femveckorsplanering, men det upplägget håller inte för mig. Jag har för många spontana ärenden som kommer emellan. Däremot veckoplanerar jag gärna.

Sara_Nilsson_02_w

Cirka tjugo av
veckans arbetstimmar tillbringar Sara på Projektbyråns huvudkontor. Det blir sällan någon heldag vid skrivbordet, utan minst en resa på för- eller eftermiddagen till några av projekten. Och då åker hon kommunalt.
Det går snabbt och smidigt, jag passar på att läsa och skriva mejl. Ibland sätter jag mig på ett kafé och arbetar för att spara tid mellan två projekt.
Hon är flitig, men skulle aldrig hoppa över lunchen:
Nej, så dags droppar mitt blodsocker och då kan jag inte tänka.
Helst tajmar hon matstunden och någon av veckans fikaraster med kollegerna på huvudkontoret.
Att delta i det sociala betyder mycket, det är skönt att höra annat än jobbsnack. Vi börjar bli många på Projektbyrån, ändå är stämningen hemtrevlig. Organisationen är enkel, jag känner att alla pratar med alla.

Morgonen har övergått
i sen förmiddag och Sara har hunnit bocka av dagens punkter i Aspudden. Det är lätt att slås av hennes organisationsförmåga och effektivitet, och omedvetet vänta att Skalmans matklocka strax ska ringa.
Ja, jag är mån om min hälsa, att lyssna till mina behov och respektera mina gränser. Om jag stressat för länge, bryter jag av och observerar min andning.
För snart två år sedan började Sara med kundaliniyoga. Efter ett tag gjorde hon ett uppehåll, men märkte ganska snart att hon inte var i harmoni med kroppen. Nu utövar hon yogan regelbundet och upplever att hon blivit mer närvarande, lugn och avslappnad.
Det hjälper mig att hantera olika typer av människor. Jag försöker lösa låsta situationer på ett trevligt sätt, och tar inte längre åt mig personligen. I dag vilar jag i mig själv – är mig själv.
Hon återvänder till arbetsboden och hämtar sin väska. Det är dags att åka in till huvudkontoret. Solen har vaknat till och sakta börjat torka upp den leriga marken. Sara kisar mot den framväxande skolbyggnaden och leker med tanken på framtiden:
Framöver skulle det vara intressant att jobba i projekt med flera kolleger från Projektbyrån, men just nu har jag inga speciella önskemål om vad för slags uppdrag. Jag känner mig tillfreds med tillvaron, är nöjd där jag är.
Kanske att Saras önskemål kan ligga i träda någon tid.

« Alla nyheter